Nyt liv til dit gamle brød

NYT LIV TIL DIT GAMLE BRØD

Der er næppe noget så skønt som friskbagt brød.
Men i ny og næ sker det, at vi ikke når at få spist hele brødet, mens det er friskt og saftigt. Som dagene går, bliver friskheden afløst af en mere og mere tør oplevelse og på et tidspunkt er brødet ikke længere helt optimalt til en saftig avokadomad eller til ungernes madpakker. Det sker for alle brød.

Men smid det endelig ikke ud - Intet brød bør gå til spilde!

Vi har bedt vores udviklingsbager, Thomas Steinmann, hjælpe os med gode tips til, hvordan gammelt brød helt enkelt kan genopstå som en skattet ingrediens i alverdens skønne sammenhænge. Herunder finder du 10 gode bud.

ARME RIDDERE MED VANILJEIS OG FRISKE BÆR

Arme riddere er noget af det lækreste, der kan komme ud af overskudsbrød. De er geniale til weekendbrunchen eller bare når den søde tand kalder.

Du skal bruge: 4 skiver lyst hvedebrød, 2 æg, 2 dl fløde, lidt olie og smør, 1 tsk. kanelsukker, evt. friske bær, 4 kugler vaniljeis eller andre favoritter.

Se video og opskrift på vores arme riddere lige her

BREAD PUDDING MED RIBS, MARMELADE OG FLØDESKUM

Bread pudding er primært kendt fra det engelske køkken og smager ganske vidunderligt. På kort tid bliver tørt brød til en vidunderlig dessert.

Du skal bruge: 6-8 skiver hvedebrød, 3 æg, 2,5 dl fløde, 100 g sukker, 1 tsk. kardemomme, din yndlingsmarmelade, lidt fløde til servering og friske ribs.

Se video og opskrift på vores bread pudding lige her

GROV HVEDERASP

Der er ret stor forskel på kvaliteten af rasp, men hjemmelavet er altid godt. Det er nemt og uundværligt til æblekagen, som drys på gratinen, panering til fisken, karbonaden/krebinetten og til at drøje farsen eller burgerbøffen. Raspen kan holde sig i månedsvis i en lufttæt beholder.

Hvedebrød er den eneste ingrediens, så det er til at overskue.

Se video og opskrift på vores hvederasp lige her

BRØDCROUTONER

Croutoner er et sprødt indslag i salaten eller suppen. De giver knas og smag og kan laves af både hvede- og rugbrød, med eller uden kerner.

Du skal bruge: ½ hvedebrød, lidt olivenolie, lidt salt, friske krydderurter og f.eks. citrontimian og rosmarin.

Se video og opskrift på vores brødcroutoner lige her

RUGBRØDSGRANOLA MED KOKOSFLAGER, GRÆSKARKERNER OG CITRONTIMIAN

Denne granola løfter din skyr, ymer eller yoghurt til nye højder. Prøv dig frem med tørrede frugter, gryn, flager eller nødder. Den er også god til vaniljeis, en sød panna cotta eller en anden blød dessert, der godt kunne bruge lidt modspil.

Du skal bruge: 200 g kokosflager, 200 g græskarkerner, 500 g rugbrød, 250 g brun farin, 125 g smør og lidt frisk citrontimian.

Se video og opskrift på vores rugbrødsgranola lige her

BRØDCHIPS

Sprøde brødchips er en lille smule vanedannende og er særligt gode på et tapasbord. Dyp dem i hvad som helst, nyd dem med ost, pesto og hummus eller giv junior nogle stykker med i madpakken.

Du skal bruge: blandet hvedebrød og rugbrød, solsikkeolie eller rapsolie og flagesalt.

Se video og opskrift på vores brødchips lige her

RUGBRØDSLAGKAGE

Rugbrødslagkagen har rødder i Sønderjylland og hvis der er noget de er gode til, så er det at samles om et godt kaffe- og kagebord!

Du skal bruge: 6 æg, 200 g brun farin, 2 spsk. kakaopulver, 1,5 tsk. bagepulver, 150 g rugbrød, 0,5 liter fløde, en god solbærmarmelade, 100 g revet rugbrød, smør til formen.

Se video og opskrift på vores rugbrødslagkage lige her

GRILLET SANDWICH MED SKINKE & OST

Grillen eller grillpanden er en fantastisk måde at give brødet nyt liv. Med dine favoritingredienser kan du skabe en fantastisk sandwich til dig selv eller til ungerne.

Du skal bruge: 4 skiver hvedebrød, smør, 2 tsk. dijonsennep, 4 skiver røget skinke og 4 skiver vesterhavsost.

Se video og opskrift på vores grillet sandwich med skinke og ost lige her

FRITURESTEGTE GRØNTSAGER I TEMPURADEJ

Friturestegte grøntsager er en simpel måde at lave velsmagende, sprødt tilbehør til middagsbordet på. Du kan friturestege hvad som helst med denne dej f. eks. blomkål, radiser og bønner.

Du skal bruge: 100 g rugbrød, 2 dl vand, 70 g hvedemel, 5 g salt, 2,5 g natron, grøntsager og flagesalt.

Se video og opskrift på vores friturestegte grønsager i tempuradej lige her

ØLLEBRØD MED FLØDESKUM OG FRISKE BÆR

Øllebrød er smagen af barndom for mange af os. Retten kan dog varieres så den både kan serveres helt basal til et barn om morgenen og om aftenen på Noma!

Du skal bruge: 300 gram rugbrød, 2 dl hvidtøl, 1,5 dl sødmælk, 75 g vand, 50 g sukker, friske bær og fløde.

Se video og opskrift på vores øllebrød med flødeskum og friske bær lige her